Carpathian Adventure 2008
Piatra Craiului, Iezer, Fagaras
In perioada 6-10 august 2008 a avut loc cea de-a opta editie a concursului Carpathian Adventure. Locatia aleasa de organizatori pentru Tabara de baza a fost La Plaiul Foii. Probele de aventura precum mers pe munte, mountain bike, speologie, tiroliana, rapel au fost in muntii Piatra Craiului, Iezer si Fagaras.
6 august 2008, emotii, forfota, 41 de echipe se pregatesc sa ia startul in cea mai asteptata competitie de aventura din Romania. Are loc sedinta tehnica, este ziua dinaintea concursului cand se dezvaluie traseul, sunt capitanul echipei, particip la sedinta si sunt atenta la tot ceea ce se discuta, primim hartile si aflam ultimele detalii inainte de start.
Pentru mine este a 4 a oara consecutiv cand particip la aceasta competitie, anii trecuti am participat cu echipa Diamir, in acest an merg cu echipa VERTICAL (Suzi, Corina, Cornelia si Corin), suntem prima echipa formata din 3 fete si un baiat care ia startul la acest concurs.
Echipa trebuie sa fie mixta si sa aiba in compenenta 4 persoane.
Sa poti sa faci parte dintr-o echipa trebuie sa fi foarte bine pregatit fizic si psihic, sa stii ce inseamna sa faci fata situatilor dificile care pot aparea, si nu in ultimul rand sa ai incredere in coechipierii tai.
START: Dispar incet, incet emotiile, astept sa treaca o vreme sa ne integram in echipa sa fim uniti si prezenti cu gandul doar la competitia in care ne-am aventurat. Stim ca este un traseu foarte lung de treking, peste 90 de km, nu incepem cursa intr-un ritm foarte rapid chiar daca alte echipe au inceput deja sa alerge, urcam spre refugiul Diana, apoi pe Brana Caprelor ajungem in creasta, vremea este superba. Se vad echipe pe toata creasta, este incredibil cat de repede o parcurgem, nici nu imi dau seama cand ajungem la Vf. Ascutit, trecem de Timbale, ajungem si in Vf. La Om, deja aici suntem cu peste 30 de min in spatele primelor echipe. Urmeaza creasta sudica, nu facem pauza, mancam din mers, apa nu prea mai avem dar stiu ca vom gasi pe muchia Tamas.
Ne indreptam spre Masivul Fagaras. Echipele sunt ma rasfirate acum, poteca pe muchia Tamas nu este foarte vizibila, copaci cazuti, marcaj foarte vechi, pierdem poteca dar revenim, ne ajuta si indicatiile unui cioban. Aproape de ora 20:00 ajungem la CP 6 in Curmatura Comisului – Masivul Fagaras, pe primul loc in acest moment erau cei de la Fox Terrierii, dar lupta este stransa, Grind si Ozon sunt doar la cateva minute diferenta in spatele primului loc.
Parcurgem o mica parte din creasta Fagarasului, se lasa noapte si frig, ne indreptam spre Saua Bratilei de unde trebuie sa prindem muchia spre Masivul Iezer. Vremea se strica putin apare o ceata deasa si cu greu gasim intrarea spre masivul Iezer, marcajul nu se vede, mergem folosind busola si harta. Suntem impreuna cu echipa Hoinarii, intalnim 3 echipe care s-au oprit sa doarma, trecem de ei si mergem in continuare.
E greu sa te orientezi pe o asemenea ceata si mai ales in noapte, la ora 3 decidem sa dormim putin, foliile de supravietuire sunt excelente.
In Curmatura Oticului ajungem in jurul orei 8 dimineata, aflam ca primele echipe au trecut aici aproape pe lumina, in jurul orei 22:00. Urmeaza urcarea pe Vf. Rosu; urcam incet, inca nu ne-am intrat in ritm, inca e ceata si nu se vede nimic in fata, nici nu vad unde se termina urcusul, de 3-4 ori zic gata suntem sus dar nu este asa.
De pe Vf. Rosu prindem creasta masivului Iezer spre varful Papusa, se ridica si ceata, in departare in fata ii zarim pe cei de la echipa Millet, aproape de noi Hoinarii iar mai in spate echipa Truly. Suntem pentru prima data in Iezer, e frumos, stane, intalnim si o herghelie, nu avem foarte mult timp sa admiram peisajul, ne gandim pe unde sa coboram in Valea Dambovitei. Ocolim varful Papusa si decidem sa coboram pe muchia Cascoe. O coborare foarte lunga, nu ne asteptam, speram sa terminam pana in pranz proba de treking dar nu este asa. Din Valea Dambovitei urcam spre Curmatura Foii, nu mai avem foarte mult dar ratacim si aici putin traseul, mai pierdem o ora. In Plaiul Foii ajungem la ora 20:00, tarziu, nu mai putem pleca in tura de bicicleta pentru ca proba de pluta sau probele de coarda se pot face doar intre orele 5.00-21.00. Dormim si decidem sa plecam la ora 2 in noapte cu bicicletele. Suntem multe echipe in tabara de baza gata sa plece in proba de mountain bike, putem pleca in oricare sens, traseul nu pare lung; alegem ruta in sensul Plaiul Foii-Rudarita-Lac Pecineagu (proba de pluta), Dambovicioara, Cheile Brusturet, La Table, Prapastiile Zarnestiului, Plaiul Foii. Gasim usor traseul chiar si pe noapte, impingem putin la biciclete pe urcarea de la Rudarita spre curmatura Lerescu pentru a cobori spre Lac. Ajungem putin dupa ora 6:00 la pluta, echipa Nomad tocmai intra pe lac.
Construim si noi pluta din te miri ce: 4 cauciucuri, 5 scanduri si 6 sfori. Suntem avertizati de cei de la CP ca avem mult de mers, unele echipe au stat peste 5h pe lac.
1, 2, 3, 4,.... 1, 2, 3, 4 cu greu tinem ritmul la vaslit, aproape 2 h dus si trebuie sa ne mai si intoarcem, nu suntem foarte buni la aceasta proba, apar si de aceasta data neintelegeri intre noi, inevitabil sa nu exista in orice echipa, oboseala si tensiunea concursului ne fac sa reactionam asa, dar conteaza cum reusim sa trecem de aceste situatii si sa mergem mai departe!
Pedalam din nou, este a 3 a zi de concurs, marcam si proba de speologie ca fiind facuta, ne relaxam la proba de rapel si de tiroliana, mai este putin. Am fost a 8-a echipa cand am plecat din Plaiul Foii dar unii au ales sa faca tura in sens invers. Suntem presati de celalalte echipe si nu ne oprim deloc, Suzi face pana, schimbam camera la bicicleta in cea mai mare graba.
Ajungem in Pliaul Foii la ora 16:00, FINISH, locul 6 suntem extrem de fericiti; 58 de ore de concurs, am dormit 6h in total, nu a fost foarte greu traseul comparativ cu cel de anul trecut din Retezat dar a fost spectaculos.
A castigat si in acest an echipa Grind, au reusit sa termine traseul in 43h39’’, practic cand ei terminau concursul noi abia plecam in proba de mountain bike.
Pe locul doi a venit echipa Fox Terrierii; pentru ei proba de pluta a fost cea mai dificila, au spus ca au prins curenti foarte mari si vantul batea foarte tare - „parca eram la mare, am terminat aceasta proba in 5h34, foarte mult timp, din aceasta cauza a trebuit sa asteptam o noapte intreaga sa facem probele de coarda”
Pe locurile 3, 4 si 5 au fost echipele Ozon, Nomad si Hoinarii; au terminat competitia 14 echipe la avansati si 17 echipe la amatori ( I-Valea Sambetei, II-Talpa Iute, III-Turbionii)
Organizatorii au declarat ca a fost una din cele mai reusite editii, poate si pentru ca nu a plouat, traseul a fost extraordinar!
Prima editie a avut Loc in Muntii Hasmas in 2001, alte aventuri au fost in muntii Apuseni, Retezat, Bucegi, Harghita, Gurghiu, Parang, nu stim ce ne asteapta anul viitor!
No comments:
Post a Comment